Kaiserliche Hofburg Innsbruck

Kaiserliche Hofburg in Innsbruck

In mei 2015 hebben wij de Kaiserappartements van de Kaiserliche Hofburg Innsbruck  bezocht. Innsbruck ligt in Tirol(Oostenrijk).

Voor ons eigenlijk heel nieuw omdat wij altijd kastelen en paleizen in de Loire streek in Frankrijk hebben bezocht maar nauwelijks kastelen of paleizen in Oostenrijk.

Uitzicht vanuit een raam op de binnenplaats.

Hieronder eerst een klein beetje geschiedenis over dit paleis.

De geschiedenis start ongeveer in 1350 na Chr. Toen bestond de Romaanse stadsmuur al, die later bij de oostkant van de Hofburg werd geïntegreerd.
vanaf 1396 verkreeg Herzog Leopold IV.von Habsburg, bouw- en tuingrondstukken.
Tussen 1453 en 1463 liet Herzog Sigmund der Münzreiche een burcht bouwen bij de stadstoren.
Kaiser Maximilian I. liet tussen 1495 en 1519 de Hofburg verder uitbouwen en gold het als mooiste bouwwerk van de late Gotiek. De Hofburg had toen al een monumentaal karakter.
De Hofburg wer tussen 1536 en 1570 omgebouwd tot Renaissance paleis. Wandschilderingen sierden de binnenhoven.
In 1577 liet Ferdinand II. de Silberne Kapelle bouwen als plek voor het graf voor zijn twee vrouwen en zichzelf. Deze kapel was verbonden aan de Hofkirche.
Leopold V. wilde in 1628 de Hofburg verbouwen en uitbouwen. Dat ging niet door i.v.m. de 30-jarige oorlog.
Vanaf 1665 werd Tirol vanuit Wenen geregeerd. De Hofburg diende nu als onderkomen tijdens de reizen van de Habsburgers.
Tussen 1754 en 1756 toonde Kaiserin Maria-Theresia veel interesse voor de Hofburg en liet het ombouwen in barok stijl.
Van 1765 tot 1773 zette men de verbouwing voort. De Hofburg behoorde vanaf nu tot de drie belangrijkste culturele erfgoederen  van Oostenrijk. De andere twee zijn: de Wiener Hofburg en Schloss Schönbrunn.
Van 1781 tot 1805 bewoonde Maria Elisabeth, een dochter van Maria Theresia, in het Kaiserappartement. Zij was moeder-overste van het damesbisdom.
In 1805 werd, na de overwinning van Napoleon, de Hofburg een Beierse neven residentie.
Tirol werd in 1815 weer aan Oostenrijk toebedeeld en dus ook de Hofburg. Voordat het zover was, zijn eerst alle meubels naar Beieren gebracht.
Kaiser Ferdinand I. der Gütige nam kort zijn intrek in de Hofburg in 1838. Er werden toen 700 Biedermeier meubels aangeschaft.
In 1848 vluchtte Ferdinand I. der Gütige i.v.m. de Maartrevolutie naar de Hofburg. Pas in augustus keerde hij weer terug naar Wenen.
De laatste verbouwingen waren in 1858. Het keizerlijke woongedeelte werd verbouwd naar voorbeeld van Schloss Schönbrunn
In 1900 werden alle waardevolle meubelen naar de Wiener Hof gebracht.
Met het einde van de Habsburgse Monarchie, in 1918, eindigde ook de geschiedenis van de Hofburg als Keizerlijk paleis. Tegenwoordig zijn de Kaiserappartements als museum geopend voor publiek. 


Hieronder een aantal foto's van ons bezoek aan de Kaiserappartements. Je mocht eigenlijk niet fotograferen en al helemaal niet flitsen. Daardoor heb ik niet van elke ruimte foto's kunnen maken. De foto's die ik heb gemaakt zijn dan ook niet allemaal van perfecte kwaliteit en ook niet altijd vanuit de goede hoek genomen. Toch geeft het wel een aardig beeld van dit museum.

De ruimte voordat je de kapel binnengaat.
Hier waren herinneringen te zien van de bruiloft in augustus 1765, van Leopold met de Spaanse prinses Maria Ludovica.




De kapel
Maria Theresia bepaalde dat de grafkamer van keizer Franz Stephan tot Hofkapel werd omgebouwd. Ook tegenwoordig nog dient de kapel, die in 1766 afgebouwd is, als gebedsruimte voor de dames van het adelijke, door de keizerin gestichte, vrouwenbisdom.


De sacristie
De inrichting van de sacristie met sacristiekast en het liturgisch vaatwerk stamt uit de tijd van Maria Theresia

De reuzenzaal
Voordat Maria Theresia nieuwe schilderingen aan liet brengen waren in deze zaal schilderingen van Hercules te zien vandaar de naam van de zaal.

De gehoorzaal
Als speciale huldiging aan de voorvaderen van haar man Franz Stephan wilde Maria Theresia een eigen "Zimmer mit die Familie Lotharingen". Deze ruimte diende als gehoorzaal.

De raadszaal


De salon van de keizerin
De kamers van het keizerlijke woongedeelte zijn elk steeds in één kleur gehouden. De kleurkeuze had te maken met de functie die de kamer had. Hiervoor waren heel precieze richtlijnen. Deze kamers zijn allen ingericht in de tweede Rococo stijl.



De werkkamer
In de lichtste ruimte van de appartementen in de noordelijke toren, werd voor  keizerin Elisabeth deze kamer ingericht. Op het bureau staan gebruiksartikelen die gemaakt zijn door vooraanstaande Weense werkplaatsen.

De kamer waar de keizerin haar toilet maakte.
Met deze kamer kom je in de het eigenlijke privé gedeelte van de appartementen. In deze kamer liet de keizerin haar lichaamsverzorging doen.


Slaapkamer
Deze ruimte werd  "das Schlafzimmer Ihrer Majestäten" genoemd. Keizer Joseph I. was de Habsburgse keizer die zich het vaakst in Tirol ophield. Ook zijn vrouw "Sisi" overnachtte meermaals in de Hofburg.

Het Hoofse meubilair
Onderstaand is een demonstratie van een eetkamerstoel rond 1850. Je kunt zo het productieproces van de handwerker goed bekijken.

Uitzicht vanuit een raam op de straatzijde van het paleis.


Als je dit paleis vergelijkt met de kastelen/paleizen in de Loirestreek in Frankrijk, steekt het wel wat schraal af. Je kunt maar een vrij klein gedeelte van het paleis bezichtigen. Ook de inrichting is wat aan de sobere kant. Ondanks dàt was het museum toch interessant en hebben we een leuke dag gehad.








Reacties

Populaire posts van deze blog

Schloss Tarasp in Zwitserland

Glas uit het Beierse Woud

Kerstshow bij Tuincentrum de Driesprong in Zoetermeer