Piburgersee in het Oetztal in Tirol

Piburg ligt iets boven Oetz, aan de ingang van het Ötztal. De wandeling naar de Piburger See start bij Hotel Seerose, daar kun je de auto tegen betaling parkeren. Vanaf het hotel wandel je over een brede geasfalteerde weg naar beneden naar het meer. Via een bospad kun je rond het meer wandelen. Je bent ongeveer een uur onderweg. De wandeling is ongeveer 3,5 kilometer lang en is ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Je overbrugt tijdens de wandeling ongeveer 150 hoogtemeters.

Wij zijn altijd veel langer onderweg omdat we heel rustig lopen, veel foto's maken, even rustig op een bankje neerploffen. We worden vaak voorbij gewandeld door al die snelwandelaars, die blijkbaar voor het tijdsrecord gaan....maar goed....ieder zijn meug.

Over de toegankelijkheid voor de rolstoelen en kinderwagens moet ik toch wel even melden dat dat alleen mogelijk is via de rechterzijde(zuidkant) van het meer tot aan het restaurant en het zwemgedeelte. Je kunt dan geen rondwandeling maken maar je zal dezelfde weg weer terug moeten. Dat is helemaal niet erg want het blijft een mooi meer, een mooie wandeling en een mooie natuur!

Wij zijn wel helemaal rond het meer gewandeld en daar zie je straks wat mooie foto's van.


Maar eerst nog wat interessante info over de Piburgersee....

De Piburger See is een bergmeer in het Ötztal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het ligt op een plateau op de westelijke oever van de Ötztaler Ache, een kilometer ten zuiden van Oetz. Het meer krijgt water uit onderaardse bronnen en uit de Piburger Bach, Het water komt daarna in de Ötztaler Ache terecht. Het meer ligt op een hoogte van 914 meter  dat is ongeveer honderd meter hoger dan het dorp Oetz. Het meer is achthonderd bij tweehonderdvijftig meter en wordt bijna helemaal door bos en hoge rotsen omgeven.Ten westen van de Piburger See ligt het dorpje Piburg op 959 meter,

.....en een beetje geschiedenis!

Volgens één van de oude sagen stonden op de vlakte, waar nu de Piburger See ligt, vroeger een grote boerderij en een kapelletje. Beide gebouwen zouden onder water zijn komen te staan, omdat de toenmalige bewoners op Maria-Tenhemelopneming, het hooi, dat ze de dag tevoren hadden afgemaaid, binnenhaalden. Deze goddeloosheid zou ertoe hebben geleid dat toen het eerste hooi werd binnengebracht, de bodem begon te zinken en de boerderij en de kapel helemaal in het water verdwenen.

In werkelijkheid ontstond de Piburger See waarschijnlijk al kort na de laatste IJstijd, toen vallend gesteente de tot dan toe gebruikelijke zuidoostelijke afvloed van het smeltwater belemmerde. Het meer werd al in 1282 beschreven, toen graaf Meinhard II van Tirol het meer aan het in opdracht van hem gebouwde cisterciënzerklooster in Stams schonk. Het klooster verkocht het meer in 1860 aan Johann Leitner. Hij wilde het meer droogleggen en het afvloeiende water gebruiken om energie op te wekken. Toen hij hierin niet slaagde, verkocht hij het meer in 1877 aan Marie Pfaundler. Aan het begin van de 20e eeuw werd door Johann Tobias Haid opnieuw geopperd om elektriciteit op te wekken maar dat ging ook niet door. Op 5 januari 1929 werd het meer onder natuurbescherming gesteld. Vanwege een toenemende belasting, als gevolg van voedingsrijk water, kreeg het meer in 1970 een afwateringssysteem om er de waterecologie te herstellen. In 1980 werd het meer door de gemeente Oetz opgekocht en ingericht voor watersport. De gemeente verleent ook visvergunningen om in het visrijke water te hengelen. Het meer heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld als belangrijk recreatiegebied, o.a. omdat het meer met een watertemperatuur tot 25 °C in de zomer tot de warmste bergmeren van Tirol behoort.


De parkeerplaats waar je betaald parkeert. Ik dacht .... 3 euro voor de hele dag. Op de achtergrond zie je het Tschigrant massief (2370 m)


Het begin én ook het eindpunt van de rondwandeling. Omdat het een rondwandeling is, kun je deze wandeling dus in beide richtingen maken. Aan de overkant van het meer zie je het restaurant en op die plaats kun je ook je kaartjes kopen om te baden. Je kunt ook bootjes huren en vissen. Je kijkt van hieruit naar de Habicher Wand(2176 m) en daarachter ligt de Acherkogl(3007 m).

Wij begonnen onze wandeling via de zuidkant. Dat is ook de kant waar het goed toegankelijk is voor rolstoelen.
Hier kijk je richting het skigebied van Oetz.

Daar kwamen we vandaan. Helemaal op de achtergrond zie je het Tschigrant gebergte.

Een vissershuisje, die zullen wij aan het eind van de wandeling tegenkomen.

Het restaurant. Op de achtergrond zie je de Habicher Wand.

Mooie paddenstoeltjes.We zijn inmiddels langs het restaurant gelopen, daar is ook de bootverhuur en kun je in het zwemgedeelte van het meer.

Hier kun je wel stellen dat het niet meer zo rolstoel toegankelijk is. Wel een mooi paadje.

Richting Piburg. Daar kwamen we vandaan en daar gaan we weer heen.

Nu zie je de zuidkant vanaf de noordkant.

Mooie natuur!en weer mooie paddenstoeltjes.


We wandelen weer verder. Inmiddels is de lucht een beetje dicht getrokken.

We kijken nog eens achterom.

We zijn weer terug bij het beginpunt. Eendje is zich aan het wassen.

Wat een prachtige wandeling langs een mooi bergmeer!

We lopen nu richting de parkeerplaats.....

...en langs dit mooie huis. Het ligt op een prachtige plek met een geweldig uitzicht over het meer.

Terug bij de parkeerplaats. We kijken nog even in het kapelletje dat daar wat hoger op een heuveltje ligt. Het interieur was wat eenvoudig maar als je weer naar buiten wandelt, geniet je van een mooi uitzicht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas uit het Beierse Woud

De Silberberg bij Bodenmais

Kerstshow bij Tuincentrum de Driesprong in Zoetermeer