Een bezoekje aan de Grosser Arber


Deze zomervakantie gingen weer eens richting het Beierse Woud. Daar hebben we natuurlijk verschillende leuke dingen gedaan maar vandaag wil ik het bezoek aan de Grosser Arber er even uitlichten.

De Grosser Arber is de hoogste berg van het Beierse Woud en heeft een hoogte van 1456 meter.
De berg heeft vier toppen: de hoofdtop met een kruis, de Bodenmaiser Riegel en de kleine en grote Seeriegel.
Op de top bevinden zich twee gebouwen met radar. Deze militaire objecten werden in 1982 tijdens de Koude Oorlog opgericht om het vliegverkeer uit het Oostblok in de gaten te houden. Als je daar in de buurt staat, ben je trouwens officieel in Tsjechië.
Er zijn meerdere skipisten en liften in het skigebied van de Grosser Arber. In de zomer is het een mooi wandelgebied. De "Arber-Bergbahn" is de enige lift die ook in de zomer draait.Vroeger zijn we ook wel eens naar boven geweest, toen was de "Arber-Bergbahn" nog een stoeltjeslift. Die is vervangen door een gondellift.


Beneden bij het dalstation is een speeltuin. Leuk voor de kleintjes! Verder zie je het tracé van de gondel en rechts daarvan één van een stoeltjeslift. Deze wordt in de zomer niet gebruikt. Ook zie je bovenop de berg één van de twee radargebouwen staan.

Als je ietsje verder richting dalstation loopt kun je allebei de radargebouwen zien.

Naar boven met de gondel

   Een gondel

    Vanaf het bergstation zijn we een stuk omhoog gelopen en dan zie je het bergstation en twee restaurants. De Eisensteiner Hütte en het Arberschutzhaus.

Je ziet ook een glazen uitzicht platform met daarin een lift om op een gemakkelijke manier bij de twee bergrestaurants te komen. Lopen kan natuurlijk ook…als je dat wil.

Als je hier staat ben je officieel in Tsjechië. Ik wist dat niet maar mijn telefoon verwelkomde me hartelijk in dit land.

We staan hier vlakbij die radargebouwen. Mooi zijn ze niet maar je herkent de Grosser Arber vanuit de verte wel direct aan deze dingen.

 Wat een prachtig uitzicht heb je hier. Je kijkt in de richting van Tsjechië


Veel wandelpaden, het Gipfelkreuz en één van de twee Radargebouwen.


Prachtig uitzicht op één van de toppen en er is ook een mooi klein houten kapelletje te zien. In de winter eindigt hier het gezekerde skigebied. Stond op het gele bordje maar daar heb je in de zomer geen last van.

Hier zie je eerst Bayerisch Eisenstein (Duitsland) en daarna Zelezna Ruda of te wel Böhmisch Eisenstein(Tsjechië) liggen.

Een mooi doorkijkje richting Bayerisch Eisenstein

Na het klimmen en dalen hadden we wel wat lekkers verdiend. Een lekkere cordonbleu met gebakken aardappeltjes en salade. Een lekkere “Radler” voor meneer en een “Dunkles Bier” voor mevrouw. Een halve liter is hier de norm!

De Eisensteiner Hütte….en wij zaten dus in het Arberschutzhaus.

Dalstationnetje van een sleepliftje en een prachtig uitzicht op de omliggende bergen .

Tja…en dan moet je ook weer eens een keer naar beneden. Je ziet dat er een skipiste naast en onder de lift loopt. Er staan een hele hoop sneeuwkanonnen om in de winter te zorgen dat de mensen weer in het dal kunnen komen als er niet genoeg natuursneeuw is. Verder zie je het dalstation met de parkeerplaats en een waterreservoir voor de sneeuwkanonnen.

Toen we weer beneden waren zijn we nog even bij het souvenirwinkeltje gaan kijken. Daarna was het tijd om weer eens naar ons appartement in Bodenmais te gaan.
Het was absoluut de moeite waard om na lange tijd weer eens op de Grosser Arber geweest te zijn. Het was een zeer geslaagde dag!
Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas uit het Beierse Woud

De Silberberg bij Bodenmais

Kerstshow bij Tuincentrum de Driesprong in Zoetermeer