Kerst skiën in Süd-Tirol (Italië)

Sulden Am Ortler(Solda) kerst 2015


Deze keer gingen we in de eerste kerstweek naar Solda.We vertrokken op 18 december en zijn weer terug gekomen op 27 december.  Solda ligt in Süd-Tirol (Italië) in Vinschgau (Val Venosta). In dit deel van Italië is men tweetalig en spreekt men zowel Duits als Italiaans. Wij waren hier nooit eerder geweest m te skiën. Zo waren we dus erg benieuwd hoe het hier zou zijn!
Ons appartement was overigens in Prad am Stilfserjoch (Prato allo Stelvio) aan de voet van de Stilfserjoch (Stelvio) die vooral bekend staat om de wielerronde van Italië en de 48 haarspeldbochten. In de winter is deze pas gesloten en ook het skigebied boven op de Stelvio is alleen in de zomermaanden bereikbaar en open.


We hebben het prima naar ons zin gehad ondanks dat er alleen maar kunstsneeuw lag. Eerlijk gezegd heb ik natuurlijk liever een winters plaatje maar je hebt het niet voor het zeggen en je neemt het zoals het is. Het is ons aardig gelukt! We hebben niet elke dag kunnen skiën omdat ik nog herstellende was van een of ander maaggriepvirus dat elke keer weer de kop op stak. Maar er zijn nog meer leuke dingen te doen! Zo zijn we een keer naar Thermen in Meran (Merano) geweest, hebben twee kerstmarkten bezocht en een beetje gewandeld. In een volgend blog vertel ik hier meer over.Nu gaat het meer over het skigebied van Solda.


Op de site van Solda staat goede informatie die interessant is als je daar een keertje wil gaan skiën of snowboarden.
Het skigebied bestaat min of meer uit 3 deelgebiedjes die wel met elkaar verbonden zijn. Langenstein, Kanzel en de gletscher. Trafoi is een klein skigebiedje in de buurt en hoort ook in de skipas. Er zijn ook skibusverbindingen als je niet met je eigen auto wilt rijden.


Sinds het winterseizoen van 2016/2017 is er een en ander veranderd, wat betreft de skipassen. Nu kan je op één skipas skiën in Solda, Trafoi, Watles, Haideralm (Malga San Valentino) en Schöneben(Belpiano). Tot vorig winterseizoen hadden Haideralm en Schöneben nog een skipasverbond met het Oostenrijkse Nauders. Nauders is apart verder gegaan en zo is er een nieuw skipasverbond ontstaan in Vinschgau met de eerder genoemde skigebieden.


Geopende liften en pistes in Solda tijdens deze vakantie (2015):
Het Langensteingedeelte was gesloten. Trafoi ging op 25 december pas open. dit alles kwam door een gebrek aan natuursneeuw. Ik vind het heel knap dat ze ondanks te weinig natuursneeuw toch nog aardig wat kilometers piste hebben kunnen openen.


Hieronder op het bord kun je zien welke pistes en liften open en/of gesloten zijn en je ziet de kaart van het gebied. Je kan ook een papieren plattengrondje krijgen, altijd makkelijk als je onderweg bent!


We vertrokken uit Nederland op 18 december en hebben in Oostenrijk overnacht.


In de ochtend op 19 december.
Uitzicht vanuit ons overnachtingsadres in Obsteig (Oostenrijk).


Je ziet het....geen natuursneeuw!


Op 20 december gingen we naar een kerstmarkt in Schlanders, niet ver van Prad am Stilfserjoch.
Hiervan zal ik wat beelden laten zien in het volgende blog.


Mooi luchtje in Prad am Stilfserjoch. De foto is in de ochtend genomen vanaf het balkon van het appartement.


Op 21 december gingen we skiën in het skigebied van Solda.
Solda ligt op ruim 1900 meter hoogte maar er was geen sneeuw te bekennen.


Uitzicht vanaf blauwe piste 1 vanaf stoeltjeslift Schöntauf (Beltovo) 2 die je ook in de verte ziet lopen. Aparte luchten op deze dag.


Zicht op het bergstation van de stoeltjeslift Schöntauf (Beltovo) 1. Je ziet ook het besneeuwingsmeer liggen naast de Madritschhütte (Rifugio Madriccio).….en zwart gletscherijs.

Bergstation van stoeltjeslift Madritsch (Madriccio) gezien vanaf blauwe piste 1.
Uitzicht vanuit de Madritschütte met het besneeuwingsmeer op de voorgrond.
Vanaf de Madritschhütte richting de Madritschlift. Het is héél druk… maar oké…het was al bijna sluitingstijd.
Bergstation Madritschlift en blauwe piste 2 richting de Madritschhütte.


Dalstation van de Schöntauf 1 (rechts) en van de Schöntauf 2 (links) met de rode 4.

Vanaf de Madritschhütte richting de Madritschlift en blauwe piste 2.
Doorkijkje vanuit een raam in de Madritschhütte,
De rode 8 vanaf de Schöntauf 2.


Dalstation van de Madritschlift.


De maan schijnt al.

Altijd leuk…..een pistenbully.

We gingen toch maar weer eens op huis aan. Zoals je ziet, is de dalafdaling vanaf de gletscher gesloten dus zijn we maar met de gondel naar beneden gegaan. Je ziet verderop piste 12 en verbindingspiste 12b in het Kanzel (Pulpito) gedeelte door het groen naar beneden lopen.

Vandaag, 22 december, gingen we naar een grote kerstmarkt in Merano. Dat ligt op ongeveer een uur rijden van Prad am Stilfserjoch. Ook hiervan zal ik wat beelden laten zien in het volgende blog. Heel interessant voor de kerstliefhebbers onder ons!


23 december. Ergens tussen Prad en Solda. Een mooie dag om te gaan skien maar ik was uiteindelijk toch te ziek. We zijn toen maar weer terug naar het appartement gegaan en heb ik mijn bedje opgezocht. Van Prad am Stilfserjoch naar Solda is een leuk ritje om te rijden, dat wel.

Bij Gomagoi.
‘s Avonds was ik weer een beetje opgeknapt. We zijn toen naar de Thermen in Meran gegaan. En...ja ook hiervan zal ik wat beelden laten zien in het volgende blog. Het is alleen wel jammer dat je er binnen geen foto's mocht maken.

24 december.Vandaag gingen we eerst eens kijken in het Kanzel gedeelte. We gingen met de Rosimbahn naar boven. Het dalstation van deze lift ligt vlak achter het dalstation van de Seilbahn naar de gletscher.


Eindelijk skiën! Wat een mooie lucht.


Zoom naar het Langenstein (Orso) gedeelte. Je ziet het bergstation van de stoeltjeslift des Alpes. Het is er hartstikke groen en heel erg gesloten.


Uitzicht naar Solda vanaf het bergstation van de Rosimbahn. Je ziet hier ook blauwe piste 13 en de sneeuwkanonnen zijn hard aan het werk.


Bergstation van de Rosimbahn. Je kunt hier kiezen voor de rode 16, die later een stukje zwart wordt en weer later overgaat op rood, of de blauwe 13, die overgaat in de 12 en 12a want de rest van de blauwe 13 was gesloten.


Zicht richting Langenstein. Op de voorgrond zijn de Rosimbahn en de Kanzellift te zien. Je ziet ook het bergstation van de Kanzellift en het restaurant dat er naast ligt. Daar liggen de rode piste 16 (die ook vanaf het bergstation van de Rosimbahn te nemen is) en de blauwe 12, die zich later opsplitst in de blauwe 12 en de rode 12 a.


Hier staan we op de rode 12a. De andere piste die je ziet is de blauwe 12 vanaf de Kanzellift .


Héél oud gondeltje met luidspreker. Leuk maar ik heb geen idee waar het voor gebruikt wordt, áls het al gebruikt wordt.


Rode piste 12a.


Wat is het toch druk hier!


Een heuse pisteversmalling!
In de Kanzellift.
De Kanzellift gezien vanaf blauwe piste 12. Je kan bij het bergstation ook de andere kant op, daar is de rode 16.


Heerlijk rustig.


In de Rosimbahn.
De parkeerplaats bij het dalstation van de Seilbahn naar de gletscher en het dalstation van de Rosimbahn er vlak achter.


Zoom op de bergstations Kanzel en Rosim en de daarbij behorende pistes.


De dalafdaling vanaf de gletscher is gesloten. Je ziet in het Kanzelgedeelte de witte linten door een groen landschap. Links bovenin lijkt ook een skigebiedje te liggen. Weet iemand welk?


Bergstation van de Schöntauf 2.


Rode piste 8 vanaf de Schöntauf 2. Je kan ook de andere kant op daar is de blauwe 1.


Bij het bergstation van de Schöntauf 1. Rechtuit lopen deblauwe 1 en 1a. Ga je rechtsaf kom je op de rode 3


25 december. De kerk van Solda.


Dalstation van de Madritschlift in het zonnetje.


Madritschlift.


Vanaf de Madritschhütte loopt blauwe piste 2 terug naar de blauwe 1. Ik vond het meer een verbindingspad dan een piste.


Vanaf het terras van de Madritschhütte. Het besneeuwingsmeer is al veel gebruikt!


Vanaf de Madritschhütte. Je ziet het bergstation van de Madritschlift, de rode 3 en de blauwe 2. Als je links het beeld uit skiet, ga je richting de dalstations Schöntauf 1 en 2 die naast elkaar liggen. Wanneer je rechts uit beeld skiet ga je via het verbindingspad (blauwe 2) weer richting de blauwe 1.

Hier zijn we op de rode 3. Rechtsonder zie je de Madritschhütte met het besneeuwingsmeer en links de Madritschlift.

Interieur van de Madritschhütte.

Het eten was er goed.

De avond in Prad am Stilfserjoch. Zijn deze lampenkappen speciaal voor de kerst of hebben ze de straatverlichting hier altijd zo gepimpt? Ik vind het wel leuk!

Overnachtingsadres op de terugweg. Jammer, het feest is weer voorbij.

Solda is een leuk, knus en rustig skigebiedje. Voor kilometervreters die elke dag wat anders willen is het skigebied in Solda niet geschikt. De pistes lagen er prima bij, zeker als je bedenkt dat het allemaal kunstsneeuw is. Op de rode pistes had je af en toe wat ijzige plekken. De blauwe pistes waren allemaal goed. Er waren geen wachttijden bij de liften en het eten was goed te doen. Het was de hele week prachtig weer …. En dat was mooi meegenomen!
Voor iedereen die deze kerstvakantie naar de sneeuw gaat, hoop ik dat er nu meer sneeuw ligt dan vorig jaar!Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas uit het Beierse Woud

De Silberberg bij Bodenmais

Kerstshow bij Tuincentrum de Driesprong in Zoetermeer