Kerst vieren in Süd Tirol (Italie)


Van 18 december tot 27 december 2015 gingen wij een (ruim) weekje op vakantie naar Prad am Stilfserjoch ( Prato allo Stelvio). Nou ja......daar was het appartement dat wij voor die week gehuurd hadden. Prad am Stilfserjoch ligt in Vinschgau (Val Venosta) aan de voet van de Stilfserjoch(Stelvio). De Stelvio is bekend in de wielersport (ronde van Italië). Het is één van de zwaarste beklimmingen vanwege de lengte en het hoogteverschil. De klim begint in Prato Allo Stelvio en heeft 48 haarspeldbochten. Deze bergpas is in de winter altijd gesloten, dus het skigebied boven op de Stelvio is alleen in de zomer bereikbaar en open.Vinschgau grenst aan Oostenrijk en Zwitserland en men spreekt er zowel Duits als Italiaans. Vandaar dat je regelmatig zowel de Duitse als de Italiaanse namen in het verslag ziet terug komen.
De bedoeling was om, behalve te gaan skiën, ook naar een kerstmarkt te gaan en natuurlijk zoals elke vakantie mocht een bezoekje aan een Thermaalbad niet ontbreken.

Uitzicht vanaf het balkon.....helaas geen sneeuw!

Het balkon zelf is zeker de moeite waard maar in de zomer heb je er meer aan.

Als echte kerstfreaks hebben we ook het appartement een beetje in kerstsferen gebracht.

Een kant en klaar mini boompje.

Met een gezellig kerstkleedje eronder en twee kaarsjes.

Kerstmannetje, waar mijn man zelf een lichtje in gemaakt heeft.

Versiering aan de lampen. Balletjes gemaakt door mijn schoonmoeder.

Bel, ook gemaakt door schoonmoeder.

Deze kreeg een plekje nadat we hem op de kerstmarkt in Schlanders (Silandro) gekocht hadden.

Zo was het tv tafeltje ook een beetje kersterig gepimpt. Het lampje is van onszelf. Wij houden niet zo van de grote ongezellige verlichting die je vaak treft in vakantie appartementen en hebben dus altijd lampjes en lichtbolletjes bij ons om het een beetje sfeervol te maken. 

Vanaf het balkon naar binnen kijken.....Ik vind het zo wel gezellig!

's Avonds kwam de huiskat altijd even langs.


In het dorp hadden ze ook gezellige kerstverlichtig. Heel apart vond ik bovendien de schemerlampkappen over de lantaarnpalen.
Ik vraag me eigenlijk af of die lampenkappen speciaal voor de kerst waren of dat ze er altijd op zitten.

Wat plaatjes uit de buurt.

Hieronder zie je de Reschensee bij Graun im Vinschgau (Curon Venosta).  Het oorspronkelijke dorp Graun bevindt zich op de bodem van het meer.Tussen 1948 en 1950 is er een stuwdam gebouwd om een stuwmeer aan te leggen voor het opwekken van energie. Het oude dorp kwam onder water te staan. Enkel de kerktoren steekt nog boven het wateroppervlak van het meer uit.
In alle eerlijkheid moet ik bekennen dat we deze foto hebben genomen op een februaridag in 2013 toen we op vakantie waren in Samnaun (Zwitserland). Ik vind het heel mooi met het besneeuwde meer waar je toen op kon wandelen. Nu was het meer nog niet bevroren.

Als je van Prad am Stilfserjoch naar Sulden am Ortler (Solda) rijdt dan heb je een mooi ritje te pakken, zelfs zonder sneeuw. Dit plaatje is genomen in de buurt van Gomagoi.

De kerk van Solda.

Solda, zonder sneeuw, terwijl dit dorp op een hoogte ligt van ruim 1900 meter.

Op zondag 20 december was er een kerstmarkt in Schlanders, een dorpje in de buurt.

Schlandersburg (Castello di Silandro).

Het straatje vanaf de parkeergarage naar de kerstmarkt.

Hier gingen we rechtdoor richting de kerstmarkt.....

...maar kwamen langs een interessante kerk........die we ook even van binnen wilden bekijken.

Mooie plafonds....

...en kerstversierig op het altaar.

We gingen de kerk weer uit. Aan de ene kant lag de kerk gelijk met de straat maar aan de andere kant stond ie op een behoorlijke verhoging. Dat zagen we pas toen we de kerk weer verlieten.


De kerstmarkt. Het was prachtig weer en dat was heel fijn maar de mooie kerstverlichting boven de straten komt dan niet goed uit de verf. Ik denk dat het in het donker erg mooi is.

Voor mijn schoonmoeder kochten we deze raamhanger met echt houtsnijwerk en echte Swarovski kristallen.

Voor onszelf hadden we onder andere dit grappige sneeuwpopje.

Nadat we terug waren van de kerstmarkt, hebben we nog een klein wandelingetje gemaakt in de buurt van ons appartement.

21 December was een skidag. We skieden in het gebied van Solda. Als je meer over dit gebied wilt weten of meer wilt zien dan kun je mijn vorige blog eens lezen.

Op 22 december gingen we naar de kerstmarkt van Merano. Het ligt op ongeveer een uurtje rijden van Prad am Stilfserjoch. De kerstmarkt start altijd eind november en blijft dan staan tot 6 januari. Er zijn natuurlijk allerlei stalletjes met etenswaren en kerstspulletjes maar ook met andere mooie spullen die niet specifiek met kerst te maken hebben.

Hier stonden bankjes en wij zaten lekker te smikkelen van een echte Italiaanse sneeuwbol. Dit was een grote bol gemaakt van allemaal repen koekdeeg . Je had ze met poedersuiker erop dat waren de eenvoudige maar je had ze ook met allerlei smaakjes er doorheen.

Mooi plaatje van een mooie stad. Je ziet links op de foto de stalletjes van de kerstmarkt.

Hier nog iets ingezoomd.

Kijkje de andere kant op. Nu dus rechts de stalletjes.

Een boom helemaal vol met lichtjes!

Gezellig versierde straat.

Wát een boom!

Stalletje helemaal vol met kerstballen in alle vormen en maten! Je kijkt je ogen uit.

Het was gezellig druk maar niet té. Ik vond het erg prettig zo.

Die boom was groot en mooi verlicht!

Een vitrine van een antiek- of brocante winkeltje. Ik vond het schip een prachtstuk.

Wat een mooie spullen. 

Dit stalletje had prachtige handbeschilderde glazen ballen met wintertaferelen. Hier hebben we ons vreselijk moeten inhouden. Ik wilde alles wel meenemen. De mensen van dit stalletje hebben ook een winkeltje in de buurt, Daar zijn we uiteraard ook even naar binnen geweest. Wat een mooie spullen hadden ze daar. De winkel is het hele jaar door geopend. 

Behalve ballen hadden ze ook erg mooie
 theelichten, kerstklokken, pegels, harten en olijfvormige ballen.Het was inmiddels hoog tijd om weer eens op huis aan te gaan want we moesten nog wel een uurtje in de auto terug rijden naar ons appartement.

Nog even genieten van de mooie straatverlichting op weg naar de parkeergarage.


Hieronder de buit van vandaag! Allemaal papieren tassen. Plastic tassen mochten niet, het was een zogenaamde groene markt. Goed initiatief! 
De groene tas is overigens van Käthe Wohlfahrt uit Rothenburg ob der Tauber. Zij hadden een heus winkeltje ingericht in een houten blokhut. Ik heb er helaas geen foto van maar het was een superwinkel. Ik wil na dit bezoekje ook graag eens naar Rothenburg ob der Tauber in Duitsland om naar de winkels van Käthe Wohlfahrt te gaan. Hun kerstwinkels zijn het hele jaar door geopend.

Mooie hand beschilderde kerstballen.


Op 23 december hadden we een skidag gepland en naar Solda gereden maar ik voelde me zo beroerd dat het even niet door ging. We ziin terug gereden naar het appartement en ik ben mijn bedje ingerold. 's Avonds ging het gelukkig weer beter en besloten we naar de Thermen in Merano te gaan.

Hieronder zie je rechts de ingang van de Thermen en een prachtige kerstboom op het plein ervoor.

Nu vanaf de brug gezien. Als je goed kijkt zie ook grote kerstballen, daarin kon je dineren. Het zag er heel gaaf uit.

Er is ook een hotel dat bij de Thermen hoort. Ook hier prachtig versiert met bomen en verlichting.

Het is een behoorlijk groot hotel.

Dit hoorde ook nog bij de kerstmarkt, die dus vlakbij de Thermen was. De meeste stalletjes waren al gesloten behalve waar er gegeten en gedronken kon worden. Die bleven langer open. Ziet er gezellig uit!

De stalletjes aan de overkant van het water waren dus al dicht.

Mooi verlichte boom!

De mooie grote kerstboom van de kerstmarkt...nu vanaf de Thermen gezien. De brug is ook mooi verlicht.

Foto vanaf de brug richting een andere brug.

We gingen maar weer eens naar huis want het was al aardig laat. Op de terugweg móesten we gewoon even stoppen voor deze mooi versierde brug over de weg.
Op 24 en 25 december zijn we weer gaan skiën in Solda.

26 december moesten we helaas weer naar huis. We hebben rustig overnacht en zijn op 27 december op ons gemakje verder naar huis gereden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas uit het Beierse Woud

De Silberberg bij Bodenmais

Kerstshow bij Tuincentrum de Driesprong in Zoetermeer