Wintervakantie in Laax (Zwitserland) Week 1

Het verslag van mijn wintervakantie naar Flims-Laax-Falera  in 2014.

Week 1
 
Dit zou een skiverslag moeten zijn maar tijdens onze eerste skidag op 14 februari heb ik mijn pols gebroken, dus het verhaal is iets anders geworden dan ik me van te voren had voorgesteld maar daardoor niet minder interessant!


Op donderdag 13 februari zijn we 's morgens vertrokken uit Zuid-Holland. De reis is goed verlopen. We hebben geen opstoppingen en files gehad. Het weer was ook goed te doen. We zijn via Duitsland naar Basel gereden en van daar uit via Zürich richting Chur. Chur is de hoofdstad van het Zwitserse kanton Graubünden en was waarschijnlijk al 9000 jaar voor Christus door boeren bewoond. Daarmee is het de oudste nederzetting van Zwitserland. Vanaf Chur was het nog een kleine 3 kwartier rijden naar ons huisje in de buurt van Ilanz. Ilanz ligt ongeveer in het midden tussen de skigebieden van Flims Laax Falera en Obersaxen.  Als je in Zwitserland over de snelweg wil rijden heb je een vignet nodig. Wij hadden die al in Nederland bij de ANWB gekocht. Zwitserese Franken hebben we bij het tankstation bij Basel uit de muur gehaald.


Een sfeerfoto van het interieur van het huisje
 
Uitzicht aan de voorkant van het huis
 
Voor het huis ingezoomd op het kerkje
 
Ook voor het huis maar met veel minder sneeuw.
Als je goed kijkt zie je rechts boven in Crap Sogn Gion. Dit is een belangrijk knooppunt in het skigebied Flims-Laax-Falera.
Het dorp op de berg er voor is Falera. Falera is verbonden met het skigebied middels een stoeltjeslift en heeft ook een eigen dal afdaling.
 
Hier nog een keer ingezoomd vanaf dezelfde plek op Falera en Crap Sogn Gion.
 
We zijn op tijd gaan slapen en hebben lekker geen wekker gezet.


Vrijdag 14 februari gewoon rustig wakker worden, lekker ontbijten en op het gemakje naar de pistes van Laax.
Het was lekker weer en heerlijk rustig op de pistes. Prachtige pistes en goed onderhouden. We zijn met de grote gondel direct naar Crap Sogn Gion gegaan en van daaruit verder met een gondel naar Crap Masegn. Geskied naar Fuorcla en het gondeltje gepakt naar Vorab. Daarna weer richting Crap Masegn en verder naar beneden omdat we wilden gaan lunchen in het restaurantje bij Curnius. Daar zijn we uiteindelijk die dag nooit aangekomen omdat het noodlot toesloeg in de buurt van Treis Palas.
Tot en met zondag heb ik mogen genieten van de gastvrijheid en goede service van het Kantonspittal te Chur.


Van deze dag heb ik geen foto's want er moest natuurlijk geskied worden.


Noodgedwongen ben ik er achter gekomen dat je buiten skiën ook heel goed kan winterwandelen in en rond het skigebied van Flims Laax Falera.
Zoals er mooie pisteplannetjes te krijgen zijn hebben ze er ook winterwandel- en langlaufplannetjes.


Dinsdag 18 februari zijn we een wandeling gaan maken vanuit het dorpje Trin, dit ligt iets voorbij Flims. Je kunt je auto kwijt op een gratis parkeerplaats, heel bijzonder want verder moet je werkelijk overal betalen om je auto neer te mogen zetten.

Mooi zicht op de Flimserstein(Crap da Flem) Dit is de zuidkant met daaronder het dorp Fidaz. De berg is aan deze kant bijna loodrecht omdat er in een ver verleden een Bergsturtz(grootste in Zwitserland) heeft plaatsgevonden. Aan de noordkant van de Flimserstein ligt de Cassonsgrat maar die is van af dit punt niet zichtbaar.
 
Ook een gevolg van de Bergsturrz
 
Even genieten op een bankje
 
Een doorkijkje naar de Rheinslucht(Ruinaulta).


De Rheinschlucht tussen Reichenau en Ilanz behoort tot een van de spectaculairste en bijzondere landschappen van de Alpen. Het wordt ook wel de Swiss Grand Canyon genoemd.
Rondom de Schlucht bieden verschillende uitzichtsplatformen een prachtig uitzicht op de Schlucht.
 

Donderdag 20 februari wilden we naar de Cassonsgrat. Thuis even gekeken op de Laax app of die open was en dat was zo (toen nog wel).
We zijn naar Flims gereden, de auto in de parkeergarage gezet en een voetgangerspas(30,- CHF) gekocht. Je hebt drie liften nodig om op de Cassonsgrat te komen.
Om te beginnen de lift naar Foppa. Dit is een 3 persoons stoeltjeslift waar je niet met je ski's aan je voeten in zit. Er zitten bakjes aan de zijkant om je ski's in te zetten. Er waren zetels met kap, zonderkap, met harde zittingen en zachte kussens. Ik heb nog geprobeerd er een bepaalde regelmaat in te vinden maar dat is me niet gelukt. Wat mij betreft een bijzonder ding.

Flims en Paraglider vanuit de Foppalift gezien
 
Bergstation Foppalift met restaurant. In de verte zie je de lift naar Naraus en rechts een sleeplift en een soort van oefenweide. Ik zag hier veel kinder- en beginnersklasjes bezig.
 
Gewoon leuk, zo midden tussen de skipistes
 
Zitten we in de 4 persoonsstoeltjeslift naar Naraus....komen er ineens wolken opzetten!
Ook bij deze lift moeten de ski's uit en in het daar voor bestemde bakje aan de zijkant.
 
Foto genomen bij het berg station van Naraus. Het is er heerlijk rustig op de pistes.
 
De Cassonslift was inmiddels dicht gegaan i.v.m. de ineens opgekomen bewolking. Dus ons feestje ging niet door. In ieder geval vandaag niet.
Hieronder zie je het dalstation van de Cassonslift. De Cassonslift is gebouwd in 1956 en deels gerenoveerd half jaren '70. Sinds het winterseizoen 2015/2016 draait deze lift niet meer en wordt helaas niet vervangen door een nieuwe lift.
 
We zijn toen maar weer richting Flims gegaan. We hebben daar de gondel naar Plaun genomen, daarna de gondel naar Nagens via Scansinas.

Nagens
 
Nagens.
Ook hier zie je dat de pistes erg rustig zijn. Op de achtergrond zie je de stoeltjeslift Mutta Rodunda en verderop de lift van Plaun naar Crap Sogn Gion.
 
Bergstation Plaun
 
Gewoon mooi(bergstation Plaun)
 
Crap Sogn Gion - Snowpark
 
Crap Sogn Gion. Uitzicht en pistes richting Laax, Flims zie je verderop ook liggen.
 
Heel rustig ook hier weer. De oude 3 persoons stoeltjeslift naar La Siala. Deze lift is vervangen door een 10- persoonsgondel en draait dit seizoen(2016/2017) voor het eerst.
 
Bergstations van Scansinas, Nagens en Grauberg gezien vanuit de 6 persoonsstoeltjeslift van Crap Sogn Gion terug naar Plaun.
 
Tipitent(Plaun)
 
Vanaf Plaun hebben we weer de gondel naar Flims genomen.
Beneden was het gezellig druk.

Vrijdag 21 februari

Helaas was het weer niet zo mooi vandaag. Bewolkt en af en toe regen. Daarom zijn we maar een stukje gaan rijden in de omgeving. We zijn van Ilanz via Laax naar Falera gereden en hebben daar even rondgekeken. Daarna verder gereden naar Flims, Trin, Reichenau, Bonaduz en toen terug naar Ilanz via Versam en Valendaz. De terugweg is erg mooi omdat je steeds vlak langs de Ruinaulta(Rheinslucht) rijdt. Er zijn langs die weg ook diverse uitkijkpunten.
 

Uitzicht bij Falera. Je ziet op de achtergrond het skigebied van Obersaxen.

Bij Flims
Inclusief sneeuwkettingen en sneeuwschuiver. Ik ben benieuwd of die ook nog echt gebruikt wordt.


Bij Trin
Mijn favoriete stukje Bergsturz

Uitkijkpunt op de terugweg langs de Ruinaulta

De Rhätische Bahn die in een tunnel verdwijnt

Een ander uitzichtspunt. Hier hebben we iemand gespot die op een Alpenhorn speelde. We hoorden de muziek en zijn net zo lang met de verrekijker bezig geweest tot we 'm zagen. Het geluid draagt heel ver en klonk echt mooi. Goede akoestiek daar boven die Rheinslucht!


Volgende week komt deel 2 van dit verslag. Dan gaan we toch echt naar de Cassonsgrat met de nostalgische Cassonslift. Ook wandelen we dan naar een prachtig uitzichtsplatform dat over de Rheinslucht uitkijkt! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas uit het Beierse Woud

De Silberberg bij Bodenmais

Kerstshow bij Tuincentrum de Driesprong in Zoetermeer