Wintervakantie in Laax (Zwitserlnd) week 2Het verslag van mijn wintervakantie naar Flims-Laax-Falera  in 2014.

Week 2

Dit zou een skiverslag moeten zijn maar tijdens onze eerste skidag op 14 februari heb ik mijn pols gebroken, dus het verhaal is iets anders geworden dan ik me van te voren had voorgesteld maar daardoor niet minder interessant!

Het verslag van week 1 kun je hier lezen.

 

Zaterdag 22februari

Vandaag was de Cassonslift gesloten dus daar konden we niet naar toe. In het skigebied is het in het weekend ook wel een stuk drukker. Toen we er 's morgens langs reden, was er in de parkeergarages nog wel plek maar toen we aan het eind van de middag langskwamen, waren ze vol. Als je dan toch niet kan skiën heb je er niets te zoeken.
We gingen dus maar wandelen. Weer vanuit Trin. De bedoeling was om naar het uitzichtplatform Il Spir bij Conn te gaan en nu niet verkeerd te lopen.

Gewoon mooi


Lief! een lammetje


En zelfs de lammetjes hebben een mooi uitzicht op Crap Sogn Gion


Uitzichtsplatform Il Spir


Je moet geen hoogtevrees hebben hier


Overzichtsfoto Ruinaulta


Lekker genieten van een kopje espresso. In het zonnetje op een ligbed met zacht schapenvachtje.


De Flimserstein(op de terugweg)


 
Dinsdag 25 februari

Vandaag zijn we naar Laax Murschetg gereden. Daar is een parkeergarage en zijn de Dalstations van de Kabinebaan die direct naar Crap Sogn Gion gaat en de gondel die via Larnags naar Curnius gaat. Je kunt bij Curnius nog de 4 persoonsstoeltjeslift nemen, dan kom je ook uit bij Crap Sogn Gion. De Kabinebaan doet er iets minder dan 10 minuten over om boven te komen. Via de andere liften ben je uiteraard wat langer onderweg.
Wij hebben gekozen voor de directe verbinding naar Crap Sogn Gion omdat we vandaag naar Crap Masegn en Vorab wilden. Bij Crap Sogn Gion kan je gelijk overstappen op de kabinebaan naar Crap Masegn.

De gondel naar Curnius en dalpiste naar Laax gezien vanuit de grote Kabinebaan van Laax naar Crap Sogn Gion. De foto’s zijn een beetje donker maar dat komt omdat ze door de getinte en bekraste ramen van de kabine zijn genomen.


Tegenligger!


Weer een tegenligger!(maar nu de kabinebaan van Crap Masegn)


Uitzicht vanaf Crap Masegn richting Crap Sogn Gion. Je ziet rechts de 6 persoons stoeltjes lift die vanaf Treis Palas komt. Verder kun je zien dat de pistes en wandelpaden duidelijk aangegeven worden op de rode borden. Deze borden vind je overal in het gebied terug. Ze geven de nummers van de pistes aan en de namen van de liften waar ze naar toe leiden. De pistes zijn ook vandaag weer erg rustig.


Uitzicht vanaf Crap Masegn richting Ruschein/Ladir. Er is wel een dalafdaling naar toe maar er gaat geen lift het skigebied in vanuit deze dorpen. 


Nog een keer het uitzicht vanaf Crap Masegn


Nu gaan we van Crap Masegn naar Fuorcla met een 6 persoonsgondel en daarna van Fuorcla naar Vorab met dezelfde gondel. Fuorcla is een soort middenstation waar je in en uit kunt stappen maar je kan dus ook blijven zitten. De ramen van deze gondels zijn erg bekrast. Ik vond de in-/uitstap van deze gondeltjes vrij hoog(kan lasting zijn voor kinderen en kleine mensjes zoals ik).

Uitzicht vanuit de gondel naar Fuorcla


Nog een! Zo mooi stil


Rustige pistes rond 11 uur in de ochtend


Midden in het hoogseizoen!


De 2 sleepliften met bij behorende pistes op de Vorab gletscher


Uitzicht vanaf Vorab richting Crap Masegn(het is helaas vandaag een beetje heiig).


Bergstation Vorab


Vorab gondelbaan. Net naast de eerste liftpaal zie je in de verte het bergstation va Crap Masegn


Uitzicht vanuit de Fuorcla gondelbaan richting Vorab


Vorab/Fuorcla gondel


We zijn met dezelfde lift weer terug gegaan naar Crap Masegn. Het was zo'n beetje etenstijd en we hadden trek. We hebben heerlijk gegeten bij "Das Elephant". Niet echt goedkoop maar wel heel erg lekker en natuurlijk met een van de mooiste uitzichten van het gebied.

Het restaurant ligt direct onder het bergstation van Crap Masegn.


Heerlijk! Een kalfsschnitzel met aardappelsalade en Gamba's met bieslooksaus en tagliatelle


Lekker eten met een prachtig uitzicht vanaf Crap Masegn


We wilden ook nog even naar Falera. We waren er eerder al eens met de auto geweest maar nu wilden we met de liften. Vanaf Crap Masegn hebben we de lift naar Curnius genomen en daar kun je overstappen op de 4 persoons stoeltjeslift naar Falera.
 
Curnius. Beneden zie je rechts een restaurant en links het bergstation van de Laax-Curnius gondel, daar vlak achter(maar dat kan je niet goed zien) ligt het bergstation van de lift vanuit Falera. Onder de lift waar we in zitten ligt een skiroute.


Falera


Op de terugweg van Falera naar Curnius


Behalve een piste is er ook een rodelbaan richting Falera. De piste was alleen bij het dalstation papperig maar zag er verder nog goed uit evenals de rodelbaan


In de lift van Curnius terug naar Laax(foto is door het raam genomen). Ook hier zien de pistes naar het dal er nog goed uit en zelfs wat later op de middag is het er nog steeds niet druk.


Ondanks er niet geskied kon worden, toch erg genoten van deze mooie dag!


Zondag 23 februari

Vandaag was het mooi weer maar we hebben de AlpenArena bewust even links laten liggen omdat het morgen vast een stuk rustiger zal zijn.

We zijn een stukje gaan rijden richting de Oberalppas bij Disentis. Die is in de winter gesloten dus je kunt daar niet verder.

Vlak voor het dorp Trun hebben we de afslag naar Obersaxen genomen. Dat is een heel leuk bergweggetje. Het dorp Obersaxen vond ik ook erg gemütlich. Omdat het wat hoger op de berg ligt, heb je er ook een mooi uitzicht. Het dorp en het skigebied waren erg rustig, zelfs op deze zonnige zondag!

Ik zou hier ook best wel eens willen gaan skiën.

 
Obersaxen(richting Ilanz)

Obersaxen(richting Disentis)
 
Vanaf de parkeerplaats van het dalstation in Obersaxen(Meierhof)
 
Skigebied Breil(Brigels)/ Andiast gezien vanuit Obersaxen
 
We zijn weer terug naar beneden gereden en verder gegaan, richting Disentis.
Bij het dorpje Sumvitg zagen we een leuk weggetje naar boven gaan en waren nieuwschierig waar dat naar toe zou leiden. Zo kwamen we in Sogn Benedetg(Sankt Benedikt). Daar stond een kapel(eigendom van het klooster in Disentis) die in 1984 verwoest is door een lawine. Peter Zumthor(Zwitserse architect die o.a. ook de Thermen in Vals heeft ontworpen) heeft er een nieuwe gebouwd(maar dat vind ik een lelijk ding). Er heerste daar een serene rust en het uitzicht was prachtig.

Overblijfselen van de oude kapel van Sogn Benedetg
 
Uitzicht bij Sogn Benedetg
 
Uitzicht richting Disentis
 
Kerk van Sumvitg
 
Het dorpje Surrein aan de overkant van Sogn Benedetg
 
Van Disentis zelf heb ik geen foto's gemaakt. Ik vond het niet een erg charmant dorp. Het klooster is wel bijzonder.


Maandag 24 februari

Vandaag zijn we het skigebied van Flims Laax Falera weer ingetrokken. We hebben de auto geparkeerd in de garage van Flims en zijn weer richting de Cassonsgrat gegaan. Dit keer hadden we geluk want de Cassonslift was open.

Bergstation Cassonslift
 
Uitzicht vanaf het terras van het bergrestaurant
 
Cassonslift
 
Bergstation Cassonslift
 
Uitzicht richting Grauberg en Nagens. Op de achtergrond Crap sogn Gion en Crap Masegn.
Rechtsonderin liggen de skiroutes. Op de pistekaart zijn die in het geel aangegeven.
 
Ingezoomd op een paraglider en bergstation van La Siala
 
Vanuit de lift
 
Bergstation Naraus
 
Flims vanuit de Foppalift
 
Vanuit Flims hebben we de gondel naar Plaun genomen en daarna de 6 persoonsstoeltjeslift naar Crap Sogn Gion. Dit is eigenlijk de drukste plek in het hele skigebied.
 
We hebben de 4 persoons stoeltjeslift van Crap Sogn Gion naar Curnius genomen en weer terug. Dit was een vrij druk bezette lift. Dat komt waarschijnlijk omdat die een freestyle piste bedient.
 
Je hebt vanuit de Curniuslift ook een goed zicht op de Half Pipe
 
De Rock Bar(Crap Sogn Gion) met daar achter het bergstation van de Curniuslift
 
Van Crap Sogn Gion richting Crap Masegn. Je ziet verder een aantal sleepliften die de snowparken bedienen. Links van Crap Masegn, zie je de 6 persoons stoeltjeslift die van Treis Palas komt en rechts zie je het bergstation Crest la Siala, die komt vanaf Alp Dado(6 persoons stoeltjeslift).
 
Ingezoomd op het bergstation Nagens. De andere is de 6 persoons stoeltjeslift naar Mutta Rodunda.
 
We zijn weer via Plaun terug gegaan naar Flims waar de auto geduldig op ons stond te wachten.

 

Woensdag 25 februari

Vandaag was het een beetje regenachtig dus zijn we een stukje gaan rijden.
Ik had eerst nog een laatste afspraak met de dokter in Laax Dorf, we zijn nog even bij een bouw-/hobbymarkt wezen kijken. Daarna zijn we naar het Safiental gereden omdat ik gewoon erg nieuwsgierig was naar dat dal. We wilden in eerste instantie helemaal tot aan het eind van het dal rijden en ook even naar Tenna gaan.Daar staat de eerste solarskilift ter wereld, dat wilde ik wel eens zien!
We zijn uiteindelijk iets voorbij het dorpje Safien omgedraaid want anders hadden we de sneeuwkettingen moeten omleggen en daar hadden we niet zo'n zin in. Dat was ook het geval voor het weggetje naar Tenna, dus dat hebben we maar overgeslagen. Het Safiental is een heel stil en smal dal en de wegen waren erg smal en bochtig. Sneeuwruimen hadden ze ook al een tijdje niet gedaan daar. In het dorpje Safien was één winkeltje, een kroeg en er stonden een paar huizen. We zijn even in dat winkeltje geweest en verwachtten bij binnenkomst dat er wel iemand zou zijn of in ieder geval zou komen. Dat gebeurde niet. Als je iets wilde kopen dan kon je het zelf pakken en dan moest je in een soort kasboek schrijven wat je had gepakt en wat het kostte. Het geld kon je dan in een doos met een gleuf(brievenbusachtig ding) doen. Zoiets had ik nog nooit mee gemaakt....wel gaaf! Moet je bij ons thuis in de buurt doen....is die winkel binnen 5 minuten leeg gejat!

Laax Dorf


Aan het begin van Het Safiental.
Hier was de weg nog schoon. We hebben verder niet veel foto's genomen omdat het nogal donker weer was.
Terug bij ons huisje.Nog een keertje ingezoomd op Falera. Met rechts de oude Romaanse kerk(13e eeuw) en midden in het dorp de nieuwe kerk(gebouwd in 1903/1904).Donderdag 27 februari en vrijdag 28 februari

Als alles gegaan was zoals ik me het had voorgesteld, was dit onze laatste skidag geweest en zouden we op vrijdag zonder overnachting naar huis rijden. Normaal gesproken rijden we altijd om de beurt maar nu kon ik helemaal niet rijden, ik had ook nog steeds veel last van de narcose en was daardoor erg slaperig. We hebben daarom maar een overnachting geboekt in Offenheim(Duitsland) en we zijn dus vandaag vertrokken zodat we wel gewoon op vrijdag thuis zouden zijn. Op zaterdag rijden en dan ook nog in het hoogseizoen doen we al jaren niet meer en dat bevalt ons prima. De reis verliep rustig, geen drukte en geen files.

Tja....dit ziet er dan heel anders uit ineens(Offenheim)


Leuke hobby! Allemaal konijntjes


Het overnachtingsadres. Lekker rustig....dat dan weer wel
 
Op vrijdag is het tweede deel van de terugreis ook rustig verlopen en we waren rond een uur of 4 in de middag weer thuis in (het o zo lelijke) Zuid-Holland.


Conclusie: Ik vind het werkelijk een prachtig weids skigebied met een zeer relaxte sfeer. De pistes zijn zelfs in het hoogseizoen heel er rustig. In het weekend is het iets drukker maar het stelt nog steeds niet veel voor. 's Morgens(zelfs rond 11 uur) kon je gewoon nog terecht in de parkeergarages van Flims en Laax. De pistes worden goed onderhouden en er is voor elk wat wils. Genoeg blauw, rood, zwart en zelfs een flink aanbod in skiroutes. Qua off piste leek er mij ook ruim genoeg te doen.
Het skigebied is heel erg ruim en open, vooral in de hogere regionen. Overal had je mooie uitzichten op de bergen rondom. Je kon ook heel erg ver kijken. Voor de "Tussen de bomen liefhebbers" is er ook genoeg te doen in de lagere regionen van het gebied. Het uitzicht op de Cassonsgrat en op Crap Masegn waren mijn favorieten. Het skigebied is niet helemaal volgestouwd met liften en pistes(daar had ik het vorig jaar in de Silvretta Arena, vooral rond de IdAlp een beetje moeilijk mee).Toch kan je gemakkelijk door het hele skigebied heen. Het liftenaanbod is divers, er zijn moderne snelle liften maar ook oudere langzamere liften. De Cassonslift is uit 1956, ik vond het erg gaaf om ook eens in zo'n nostalgische kabelbaan te staan en als je dan op de terugweg nog een steenbok spot, kan gelijk je hele dag niet meer stuk! 
 Men zegt vaak dat Zwitsers stug zijn. Hier heb ik gelukkig helemaal niets van gemerkt. De liftbediendes, kassamedewerkers, begrredders, de parkeergaragemedewerkers, etc,etc waren allemaal vriendelijk en behulpzaam. Ook wordt er heel vaak beweerd dat alles er duurder is dan in Oostenrijk of Frankrijk maar ik vind dat allemaal wel meevallen. In de supermarkt viel me wel op dat vlees, vleeswaren en vis extreem duur waren maar daarentegen was groente en fruit gewoon goedkoper dan in Nederland. Het was Februari en we hebben groene asperges gegeten en aardbeien....nou in Nederland is me dat in deze tijd veel te duur.
Op de piste eten kan in verschillende prijsklasses. Op de pistekaart wordt met kleurtjes aangegeven of het easy, gemütlich of genussvoll is.
Wat ik wel erg apart vond, was dat je overal in Flims parkeerautomaten had. Het leek Rotterdam wel. Alleen is het parkeren in Rotterdam 10 keer zo duur. Ook de prijs van de parkeergarages viel reuze mee. Als je in Flims, Laax of Falera zelf zit heb je daar natuurlijk geen last van. Of je zit dicht bij de pistes of dalliften en als je wat verder weg zit kan je met de gratis skibus mee. Die verbindt alle drie de dorpen met elkaar. Vanuit Ruschein en Ladir gaat er ook een bus naar het dalstation van Laax. Vanuit het skigebied is er een afdaling naar deze dorpen. Op de site en de App van Laax kan je elke dag zien welke pistes en liften open zijn en wat voor weer het wordt. Bij de dalliften heb je natuurlijk, zoals in elk skigebied, ook nog de grote borden waar je dit op kunt zien.
        

 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas uit het Beierse Woud

De Silberberg bij Bodenmais

Kerstshow bij Tuincentrum de Driesprong in Zoetermeer