stubaier gletscher 05-05-15

 
 
  
Vanaf het dalstation vertrekken twee gondels. Deze splitsen zich bij het middenstation. Één gaat naar de Eisgrat (deze was dicht en wordt in herfst 2016 vervangen) en de andere naar Gamsgarten. Bij het middenstation ligt ook de Dresdner Hütte. Deze is in 1875 gebouwd, toen liep de Gletscher er nog vlak langs. Etenswaren die koud moesten blijven werden toen in het ijs van de gletscher bewaard. Wil je dit tegenwoordig nog doen zal ongeveer 1.5 tot 2 uur moeten lopen.
 
Bij de bouw van de nieuwe 3S bahn zal er een weg aangelegd worden naar het middelstation van deze baan. In de winter wordt het een dalafdaling. Op dit moment waren ze putten aan het graven. waarschijnlijk voor het aanleggen van  een kunstsneeuw installatie. Deze weg zal ook gebruikt worden voor de aanleg van de 3S bahn.
 
De nieuwe Eisgratbahn is inmiddels (winterseizoen van 2016/2017) in bedrijf genomen.
Neue Kabinen der 3S Eisgratbahn
 
De oude Eisgratbahn(1973-2016)
Eisgratbahn Stubaier Gletscher 
 
Er wordt in di gebied eigenlijk over 5 verschillende gletschers geskied. Waarvan 3 zich in het Stubaital bevinden. Het grappige is dat de twee andere zich eigenlijk in het Oetztal bevinden. Dat zijn de Windacher Ferner en de Gaiskar Ferner. Op de laatste ligt tevens het SnowPark. Deze twee Ferners liggen officieel in de gemeente Sölden. Sölden is qua oppervlakte de grootste gemeente in Oostenrijk.
 
 

In de Gamsgartenbahn met zicht op het dalstation. Je ziet toch nog aardig wat auto’s staan op de parkeerplaats. Dit was het drukstbezochte skigebied van onze vakantie en ook met de meeste Nederlanders.

Bij het middenstation van de Gamsgartenbahn. Van tevoren dacht ik dat je tot hier wel kon afdalen. Ik zag twee mensen naar beneden komen waterskiën. Wij besloten toen dat wij dit maar niet gingen doen.

Uitzicht vanaf het bergstation van de Rotadl.
Je ziet hier het restaurant en station Eisgrat. Wij wilden ook graag daar eens een kijkje nemen in de Eisgrotte maar die was helaas ook gesloten.

……. richting Schaufeljoch.

……richting Daunferner.

We namen de blauwe 7 naar beneden. Oei wat is die slushy!
 
 

Hier zie je het bergstation en het restaurant Gamsgarten. Links de Mürmelelift.

In de Eisjochbahn.

Hier zie je rechts de Rotadllift lopen.

Bergstation Eisjochbahn.

Uitzicht richting Sölden. Een paar dagen geleden stonden we daar nog deze kant op te kijken. Ook zie je blauwe piste 6 en de sleeplift Windachferner.

Uitzicht richting Stubaital. Hier gaat blauwe piste 1 naar beneden, die nog wel wat fatsoenlijke sneeuw had. Bij het station Eisgrat gaat die over in de rode 1b richting Gamsgarten. Daar gingen we heen omdat we inmiddels toch wat trek hadden gekregen.

Eigenlijk wel benieuwd wat die aan het doen was.
 

Nu is ie weer bij de Mürmelebahn bezig een pad bloot te leggen.

We wilden na het eten met de Eisjochbahn omhoog maar zagen dat die al gesloten was. De rest ging ook sluiten. Zo moesten we helaas vervroegd naar beneden.

Middelstation van de Gamsgartenbahn, die van de Eisgratbahn ligt er tegen aan. Ook zie je de Dresdnerhütte liggen.

De Eisgratbahn. Af en toe bewoog er wat.

Dit hing er ook tussen.

De Dresdnerhütte.
 

Middenstation Gamsgarten.

Het laatste stukje naar beneden.

Op weg naar huis zagen we nog een mooie waterval.

Ik had me van te voren heel wat voorgesteld van dit gebied maar het viel me een beetje tegen. Er waren maar weinig liften open en maar één restaurant. De liften gingen op deze dag (onaangekondigd) rond half drie dicht zodat iedereen vroeg naar beneden terug moest. Door het beperkte lift- en pisteaanbod had ik een beetje het gevoel dat je alleen maar een rondje om de kerk kon skiën.Vanaf 4 mei bleken er een aantal liften dicht te zijn wegens de aanleg van de nieuwe 3S Eisgratbahn en voor onderhoud. Dit was wel jammer want dat betekende dat je geen rondje om de Schaufelspitze kon maken omdat de linkerkant van het gebied niet bereikbaar was. Helaas wisten wij dit niet (geen internet) anders waren we wel vóór 4 mei naar de Stubaier Gletscher gegaan. Wij waren zelf natuurlijk ook te laat aangekomen op de gletscher en het was echt veel te warm waardoor de pistes niet fatsoenlijk meer te skiën waren na het middag uur
.
Ik wil zeker nog graag een keer terug komen wanneer er een groter deel van het gebied open is en de sneeuw beter. Ik ben best nieuwsgierig naar de rest van het gebied! 
 
Al met al  toch een prima dag want we hebben kennis gemaakt met een (voor ons) nieuw skigebied en we hebben weinig last gehad van de warmte in het dal.
 
 
 
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Glas uit het Beierse Woud

De Silberberg bij Bodenmais

Kerstshow bij Tuincentrum de Driesprong in Zoetermeer